Overvejer du at blive ægdonor, skal du kontakte Maigaard Fertilitetsklinik (enten i Århus eller i Odense), hvor du vil blive tilbudt en lægesamtale, når det passer ind i din kalender.
Til lægesamtalen vil du blive grundigt informeret om alle forhold vedrørende donation af æg (forløb, risici, bivirkninger), og du vil få lejlighed til at stille spørgsmål. De forskellige donations former vil også blive gennemgået (hhv. anonym, åben eller kendt donation).
Hvis du på forhånd ved, at du vil være kendt donor, vil vi bede om, at den kvinde/det par, du ønsker at hjælpe, ikke er med til samtalen for at sikre, at vi kan varetage dine interesser uden en tredje part er til stede.
Vi vil i forbindelse med samtalen optage en journal, hvor vi vil udspørge dig grundigt om din sundhedstilstand og arvelige sygdomme i din familie samt livsstil & vurdere, om vi kan godkende dig som ægdonor. Vi ønsker også oplyst om du bruger prævention (p-piller eller spiral)
Når du er godkendt som ægdonor & du efter samtalen ønsker at donere æg, kontakter du klinikken og aftaler med os, hvilken måned der er den mest hensigtsmæssig for dig og hvordan du tilmelder dig. Herefter aftales der nærmere vedrørende selve behandlings starten.
I praksis vil den første konsultation falde i ugen op til den menstruation, hvor donationen er aftalt. Du skal regne med at behandlingen varer ca. 15 dage fra menstruations start, og du skal samlet besøge klinikken 4-5 gange i hele forløbet.
Ved opstart vil du således få lavet en vaginal ultralydsscanning, hvor vi kontrollerer dine æggestokke og kan planlægge selve hormon behandlingen, der foregår ved daglige indsprøjtninger.
Hvis du har en almindelig spiral eller hormonspiral behøver denne ikke at blive fjernet, fordi du skal donere æg. Hvis du derimod tager P-piller, skal du holde pause med disse, mens behandlingen står på.
Fase 1
Ved behandlings start vil du få:
- foretaget en ultralyds scanning
- et lille kursus i, hvordan du stikker dig i maveskindet
- udleveret et behandlingsskema
- taget en blodprøve og en podning fra livmoderhalsen for smitsomme sygdomme
- samt underskrive en erklæring om donation
Al nødvendig medicin til hele behandlingen vil blive udleveret til dig på klinikken.
At skulle stikke sig selv kan for nogen være grænseoverskridende, men selve nålen er lille og tynd, og du mærker knapt stikket.
Du skal herefter kontakte os på første dag af din menstruation, så vi kan planlægge ultralydsscanningen til den 9. dag af din cyklus.
Fase 2
Under behandlingsforløbet skal du komme ind på klinikken til en ultralydsscanning (typisk 2-3 gange), så vi kan følge hvordan dine æggestokke reagerer på behandlingen, indtil at vi kan planlægge selve ægudtagningen.
Fase 3
Ægudtagningen er et lille indgreb, der tager mellem 5-10 minutter, hvor vi forud giver dig noget beroligende og smertestillende medicin, så du mærker minimalt til det. Du skal regne med at være ca. 30 minutter på selve stuen & efterfølgende skal du hvile dig på klinikken i 1-1,5 timer, før du kan tage hjem igen. Du må ikke selv køre bil den dag & vi anbefaler, at man er sygemeldt hele den dag.
Donationsformer
Med lovændringen, der trådte i kraft 1. oktober 2012, er der kommet valgfrihed med hensyn til donationsform. Det betyder i praksis, at du kan vælge mellem forskellige donationsformer (se nedenfor). Det er vigtigt, at du inden donationen har besluttet dig for, hvilken type donation, der tiltaler dig. Det er nemlig ikke muligt senere at ændre dit valg, da modtagerparret er bestemt efter hvilken type donation, du har besluttet dig for. Du vil senere med din underskrift bekræfte dit valg af donationsform.
Den kvindelige modtager af æg, modtagers mand og et eventuelt barn/børn vil kun blive informeret om basisprofil, det vil i praksis sige din hår- og øjenfarve, højde, vægt og alder på donationstidspunktet. Anonymiteten er gensidig og bevares for altid, forstået på den måde, at du som donor aldrig kan få oplysning om modtagerparret og et evt. barn/børn, som måtte blive født.
Ved denne ikke-anonyme donation giver du som donor tilladelse til, at modtagerparret og/eller barnet/børnene på et af dig nærmere fastlagt tidspunkt må indhente oplysninger om din identitet med evt. mulighed for at møde dig. Disse oplysningerne kan modtagerparret eller barnet/børnene indhente ved at henvende sig til Maigaard Fertilitetsklinik. En udbredt form for åben donation er donation, hvor det er aftalt, at barnet/børnene som de eneste kan få oplyst din identitet, når det fylder 18 år.
Ved denne donationsform donerer du æg til en kvinde, hvis identitet du kender på donationstidspunktet. Det vil sige, at jeres kendskab til hinanden er gensidigt. Du må ikke være nært beslægtet i lovens forstand med manden fra modtagerparret. Dvs. du må ikke være søster eller kusine til manden, og ikke være datter af mandens kusine/fætter.
Det er vigtigt at præcisere, at du som ægdonor IKKE har nogen juridiske forpligtigelser / forælder rettigheder over for evt. børn født efter din donation. Med andre ord kan en ægdonor ALDRIG blive betragtet som forælder til de fødte børn.
Parrene eller kvinderne, der modtager ægdonation har ikke adgang til nogen identificerende oplysninger om donoren.